2 juli 2022

PvdA Flevoland vraagt aandacht voor energiearmoede

Gezien de huidige ontwikkelingen op de energiemarkt hebben Provinciale Staten eind vorig jaar een motie en amendement ingediend met het verzoek te onderzoeken of en hoe een ‘actiepakket energieweerbaarheid’ bewoners, bedrijven en instellingen minder afhankelijk kan maken van wijzigingen in de energieprijzen. En daarnaast te onderzoeken op welke manier ondersteuning gegeven kan worden aan de huishoudens met acute energiearmoede (zowel op korte termijn om de acute nood te ledigen als op lange termijn waarmee energiearmoede structureel aangepakt kan worden). Achterliggend doel van Provinciale Staten is dat iedereen op een volwaardige manier deel kan nemen aan de energietransitie en dat daar ook sociale aspecten een rol spelen. 

Een mooi begin

In de Perspectiefnota wordt voorgesteld om voor 2023 € 0,5 miljoen in de Brede Bestemmingsreserve te oormerken voor ‘aanpak energieweerbaarheid’. Een mooi begin, maar nog niet erg concreet. Bovendien neemt het aantal mensen dat de energierekening niet meer kan betalen snel toe, tot grote zorg van energieleveranciers en schuldhulp­verleners. Energienota’s zijn al gauw verdubbeld, waardoor ook betalingsproblemen dreigen bij bijvoorbeeld de zorgverzekering en belastingen. 

Problemen nemen toe

De problemen worden alleen maar urgenter nu per 1 juli de energierekening voor veel huishoudens opnieuw fors omhoog gaat. Veel leveranciers verhogen dan standaard de tarieven, die stijging kan nu oplopen tot 40%. Dat komt bovenop de ruim €1300 die de gemiddelde klant op jaarbasis al meer betaalt dan in 2021. De overheid compenseert die stijgende kosten deels door verlaging van het btw-tarief en de energiebelasting. Maar voor veel lagere en middeninkomens zijn die regelingen een druppel op een gloeiende plaat. 

Voorstel instellen FIXbrigade

Tijdens de behandeling van de Perspectiefnota in Provinciale Staten van Flevoland heb ik daarom opnieuw aandacht gevraagd voor de energiearmoede onder veel mensen. De PvdA heeft een motie ingediend waarin het college wordt opgeroepen om te onderzoeken of een Flevolandse FIXbrigade Energiebesparing naar Amsterdams voorbeeld (goed voorbeeld doet goed volgen, nietwaar?) zinvol is om op te richten in Flevoland. Activiteiten van de FIXbrigade Energiebesparing kunnen o.a. bestaan uit advisering en administratieve ondersteuning bij de aanvraag van relevante subsidies en vergoedingen, en ook de uitvoering van de kleine isolatiemaatregelen bij mensen thuis. 

In antwoord op het verzoek van de PvdA-fractie, mede ondersteund door GroenLinks en Partij voor de Dieren, heeft gedeputeerde Jop Fackeldey (PvdA) aangegeven te willen onderzoeken of de inzet van een dergelijke FIXbrigade betrokken kan worden bij het ‘actiepakket energieweerbaarheid’. Op deze manier zou ook gebruik gemaakt kunnen worden van het beschikbaar gestelde bedrag. Maar daar moet het niet bij blijven: ‘Dit is een probleem dat voorlopig actueel blijft. Wij vinden daarom dat er een meersporenaanpak voor het tegengaan van toekomstige energiearmoede moet worden ontwikkeld.’ 

Willem de Jager, fractievoorzitter PvdA Flevoland, 2 juli 2022