Door Willem de Jager op 20 juli 2017

Provincie lokt moederbedrijf Zara met miljoenensubsidie

Werk, werk, werk. Het is deze drieslag die laat zien hoe belangrijk de PvdA het thema arbeid vindt. Mensen kunnen zo een plaats in de maatschappij verwerven en staan niet buitenspel of langs de lijn. Ze kunnen door middel van het verwerven van een inkomen een zelfredzame positie innemen. Werkgelegenheid is er in de provincie Flevoland nog niet voldoende, vandaar dat dit ook een speerpunt is voor de Provinciale Statenfractie van de PvdA. En dus hebben wij ingestemd met zo’n €4 mln aan vestigingssubsidie aan Inditex voor de komst van een distributiecentrum van het Spaanse kledingconcern Zara naar Lelystad.
De komst van het moederbedrijf van kledingketen Zara levert veel werkgelegenheid op en zorgt voor een impuls voor het bedrijventerrein dichtbij de luchthaven. Het subsidiegeld komt uit de pot voor ‘strategische projecten’ van de provincie. De vestigingssubsidie van €2,9 mln is onderdeel van de afspraken die zijn gemaakt met het Spaanse concern. De Spanjaarden zorgen in eerste instantie voor 400 nieuwe arbeidsplaatsen, daarna worden dit er meer.
Inditex, bekend van kledingketens als Zara en Pull & Bear, bouwt voor €100 mln een distributiecentrum op bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark (Lab). Het Spaanse concern neemt in Lelystad 35 van de 100 beschikbare hectares af (bijna 60 voetbalvelden) en heeft een optie op nog eens 16 hectare. De bouw past binnen het bestemmingsplan, waardoor waarschijnlijk al snel kan worden gebouwd. Het distributiecentrum moet in 2019 operationeel zijn.
De gemeente Lelystad verstrekt geen subsidie aan Inditex, maar zorgt wel voor een versnelde aanleg van passende infrastructuur in het gebied. Daarvoor stelt provincie Flevoland zo’n €1,1 mln beschikbaar. De komst van Zara kan gezien worden als een succes voor Lelystad. De stad heeft veel minder logistieke hotspots dan steden als Venlo, Tilburg-Waalwijk en het gebied rond Schiphol. Wel kan de nabijheid van Schiphol en de aanwezigheid van beschikbare ruimte waarschijnlijk worden aangemerkt als de twee grootste pull factoren. Hoe dan ook, de PvdA is blij dat hierdoor de werkgelegenheid toeneemt en meer mensen in de regio een baan kunnen vinden.
Willem de Jager

Willem de Jager

Woonplaats: Lelystad E-mail: w.dejager@flevoland.nl Twitter: https://twitter.com/willemdejager67 Biografie: Ik ben bestuurskundige en onderwijskundige en heb een passie voor talentontwikkeling. Als student en docent was ik wetenschappelijk nieuwsgierig en maatschappelijk gedreven. Als wethouder onderwijs, sport, werk en inkomen heb ik laten zien dat ik ideeën kan omzetten in concrete resultaten. Waarom zit je in de Provinciale Staten?

Meer over Willem de Jager