Noodhulp Syrië en Turkije

15 februari 2023

PvdA Flevoland is diep getroffen door de hartverscheurende beelden uit Turkije en Syrië. Het is goed om te zien dat door heel Nederland acties worden gehouden voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Er worden geld en spullen ingezameld. De bekendste actie is Giro 555.

PvdA Flevoland ziet dat de nood in Turkije en Syrië enorm groot is. We zien dat er al veel waardevolle initiatieven in Flevoland zijn ontplooid om de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië te ondersteunen. We hebben onszelf de vraag gesteld of er ook vanuit de provincie Flevoland aanvullende ondersteuning geboden zou kunnen en moeten worden, bijvoorbeeld via uitvoeringsorganisaties als Horizon (economisch) of Flever (zorg en welzijn).

Daar waar mogelijk en zinvol willen we graag ondersteuning bieden. Het is voor ons dan ook niet zozeer ‘of’, maar vooral ‘hoe’ we dat het beste doen. Daarover willen we graag in gesprek met de andere fracties in Provinciale Staten. De eerste mogelijkheid daartoe is op 22 februari a.s. Dat is eveneens de laatste Statenvergadering in deze periode.

Als PvdA Flevoland denken we, samen met GroenLinks, aan het beschikbaar stellen van een budget of door een bedrag over te maken naar een organisatie die op een directe manier in het rampgebied hulp kan bieden, zoals HRIF. HRIF staat voor Humanitarian Resources International Foundation en is de partner die voor Flevoland goederen naar Oekraïense vluchtelingen in Maramures, Roemenië transporteert. HRIF heeft, zo heeft Gedeputeerde Staten ons laten weten, ook contacten in Turkije en Noord-Syrië en heeft inmiddels al twee vrachtvliegtuigen met hulpgoederen ten behoeve van de aardbevingsslachtoffers in Turkije gestuurd.

Vele duizenden mensen zijn gewond, gezinnen dakloos en huizen vernietigd. Mensen zijn de wanhoop nabij. De impact is enorm. Daarom is het noodzakelijk om nu humanitaire noodhulp te bieden, ook vanuit Flevoland.

PvdA Flevoland 🌹