De PvdA gaat voor sterk en sociaal, juist nu!

15 november 2020

Algemene beschouwingen

De PvdA gaat voor sterk en sociaal, juist nu! Want we leven in een bijzondere tijd. De coronacrisis laat zien hoe kwetsbaar we zijn. Daarom vinden we het essentieel dat de overheid steun geeft aan ondernemers om de crisis door te komen en aan mensen die hun baan dreigen te verliezen.
De pandemie laat nog eens extra zien hoe belangrijk het is om een fijne en betaalbare woning te hebben.
We steunen dan ook de plannen om in Flevoland op grote schaal woningbouw mogelijk te maken en bij te dragen aan de oplossing voor de woningnood.
Daarnaast is het overeind houden van goede collectieve voorzieningen voor de samenleving, zoals onderwijs, cultuur, sport en gezondheid, van vitaal belang.

Want zonder een sterke overheid die onze gezondheid beschermt en economisch perspectief biedt, staan mensen er alleen voor. En dat willen we niet!

Daarom maakt de PvdA Flevoland zich sterk voor een maatregelenpakket dat economische ontwikkeling aanjaagt, verduurzaming stimuleert en een krachtige samenleving garandeert. Sterk en sociaal, juist nu!

Eenzaamheid

Een van de onderwerpen die in alle Coronamonitors en rapportages naar voren komt is het thema eenzaamheid. De intelligente ‘lockdown’ had als consequentie dat veel (kwetsbare) inwoners zijn vereenzaamd. In verzorgingshuizen was bezoek niet meer welkom, uit voorzorg gingen (klein)kinderen niet meer bij hun grootouders op bezoek en voor inwoners die geen risico wilde lopen, was naar buiten gaan geen optie. Het gevolg hiervan was afscheiding van de samenleving en een toename van eenzaamheid.

Voor individuele inwoners kan, ook voor jongeren, het wegvallen van een sociaal netwerk en de afname van (mentale) gezondheid grote gevolgen hebben, zoals een afname van (economische) weerbaarheid en welbevinden. Voor de samenleving als geheel kan dit een negatieve spiraal opleveren in een toch al onzeker arbeidsmarkt en economische situatie.

In het recent verschenen boek ‘De kracht van verbeelding’ van Vivek Murthy, voormalig gezondheidsadviseur van Barack Obama, laat hij overtuigend zien dat eenzaamheid leidt tot een verhoogde kans op depressie, angstklachten, hartziekten en vroegtijdig overlijden. Mensen die eenzaam zijn, zijn bovendien minder productief, betrokken, creatief en geconcentreerd. Bij kinderen en jongeren leidt het tot lagere schoolresultaten, ook op lange termijn.

Murthy vreest voor wat hij noemt een sociale recessie, het uiteenvallen van de verbondenheid in de samenleving. Dus moeten we juist nu bewust die verbinding opzoeken. Daarom pleit Murthy ervoor de bestrijding van eenzaamheid prioriteit te geven in het gezondheidsbeleid. Dat scheelt leed en levens. De PvdA fractie heeft het voorstel om budget te oormerken voor het thema Eenzaamheid in 2021 en 2022 dan ook krachtig ondersteund.

Gezondheidszorg

Ook het voorstel om voor een Toekomstbestendige Gezondheidszorg extra middelen beschikbaar te stellen om zo een ‘plus scenario’ met een hoger ambitieniveau te ontwikkelen verdient wat ons betreft steun. De huidige coronapandemie onderstreept het belang van adequate gezondheidszorg en laat naast een aantal kansen ook de zwakke plekken binnen het stelsel zien. Alhoewel de provincie geen wettelijke taak heeft op dit terrein kan zij, juist vanwege haar onafhankelijke positie in deze transitieperiode een actieve, faciliterende rol vervullen.

Specifieke accenten

Concreet hebben we de volgende voorstellen, samen met andere partijen, ingediend om de Najaarsnota nog wat verder in balans te brengen:

  • Een motie van PvdA, GroenLinks en PvdD om de vraag te verkennen met betrekking tot wijkuitvoeringsplannen inzake verduurzaming woningen. Het blijkt immers moeilijk om de bestaande woningvoorraad aan te passen op het ‘van gas los’ principe. Het voorstel behaalde helaas geen meerderheid in Provinciale Staten.
  • Twee moties inzake de bestrijding van jeugdwerkloosheid en het aanbieden van stageplaatsen of het creëren van simulatieomgevingen, ingediend met onder andere D66, CU en GroenLinks, behaalden wel een meerderheid in de Staten. Als PvdA willen we de kansen voor jongeren op een succesvolle start op de arbeidsmarkt bevorderen. Juist in deze corona-tijd is het van belang dat we de jeugd perspectief bieden op zelfredzaamheid.
  • Een motie, ingediend met GroenLinks en PvdD, inzake het stimuleren van de energiebesparingsplicht, behaalde geen meerderheid. Momenteel voldoet slechts 3% van de bedrijven en instellingen aan die plicht. Middels een financiële prikkel zouden we het positief handhaven kunnen bevorderen.
  • Tenslotte een motie die we samen met SP en GroenLinks hebben ingediend inzake een donatie voor de voedselbanken in Flevoland. Het is aan de ene kant verheugend dat supermarkten minder voedsel verspillen. Nadeel is echter dat de voedselbanken daardoor minder voedsel kunnen verdelen, terwijl de vraag juist nu groter is. Daarom willen we de voedselbanken met een incidentele subsidie ondersteunen. Dit voorstel is gelukkig door een meerderheid in de Staten gesteund.

Willem de Jager, fractievoorzitter PvdA Flevoland