Oproep tot aandacht voor het lot van de vluchtelingen op wereldvluchtelingendag

20 juni 2024

Abassin Nessar wil mede namens de fracties van PvdA Flevoland en GroenLinks Flevoland op deze Wereldvluchtelingendag aandacht vragen voor het lot van de vluchtelingen. Juist nu is dat nodig, en als voormalige politieke vluchteling kan hij zich goed inleven in de situatie van de huidige groepen politieke vluchtelingen.

De Impact van Haatzaaierij en Discriminatie

We leven in een tijd waarin een genuanceerd gesprek over asielopvang en instroom op basis van feiten helaas niet tot stand komt door haatzaaierij en discriminatie vanuit radicaal rechts. Dit gebeurt niet alleen in Nederland, maar ook in heel Europa. Deze uitingen leiden helaas ook tot gewelddadige en illegale activiteiten van Europese overheden, zoals de onmenselijke pushbacks aan de grenzen van Europa door Frontex en onlangs ook door Griekse douaneautoriteiten op zee.

Misleiding en Zondebokbeleid

Terwijl het aandeel van de asielinstroom vele malen lager is dan bijvoorbeeld dat van arbeidsmigranten, worden juist vluchtelingen door rechts als zondebok gezien voor het eigen falend beleid op het gebied van asielopvang, aldus Abassin. Ja, we moeten het serieuze gesprek voeren over migratie en demografie en deze koppelen aan andere beleidsthema’s zoals wonen en economie. Helaas heeft links dat in het verleden onvoldoende gedaan.

Dehumanisatie en Polarisatie

Maar het dehumaniseren van vluchtelingen en, in het verlengde daarvan, statushouders en de islamitische bevolking in Nederland in bredere zin leidt tot verdere polarisatie in de samenleving. Spreken over complottheorieën zoals omvolking is niet alleen racistisch en onjuist, maar kan ook leiden tot geweldsuitbarstingen zoals we die eerder hebben gezien in de jaren 30 van de vorige eeuw.

Een Oproep tot Empathie en Nuance

Abassin roept ons op om ons beter te verplaatsen in het lot van de vluchteling, die niet voor niets vlucht. Als het bijvoorbeeld aan zijn ouders had gelegen, waren zij niet naar Nederland gekomen als zij veilig in Afghanistan hadden kunnen leven. Kortom, laten we als politici een meer empathisch en genuanceerd gesprek voeren over asiel en migratie. Dit mag scherp zijn, maar moet altijd berusten op feiten, aldus Abassin.