13 februari 2019

Vitaal platteland, natuurbeheer & ontwikkeling natuurgebieden

De PvdA streeft naar een vitale, duurzame en toekomstbestendige landbouwsector in een groen en leefbaar buitengebied. Stimulering van ecologische landbouw en natuurinclusieve landbouw (waarbij landbouw en natuur optimaal van elkaar kunnen profiteren), ondersteuning van innovatieve projecten en verduurzaming van de intensieve veehouderij zijn onze beleidsspeerpunten. Wij zijn tegen uitbreiding van de intensieve veehouderij, intensivering is alleen mogelijk als dit leidt tot meer dierenwelzijn of om te kunnen voldoen aan milieuvereisten.

Samenwerking tussen veeteelt- en akkerbouwbedrijven in de vorm van kringlooplandbouw, om enerzijds het mestoverschot terug te dringen en anderzijds het gebruik van kunstmest te verminderen, zullen wij stimuleren. Samen met de sector zoeken wij daarbij naar verduurzaming, onder andere bij energiegebruik en -opwekking.

Flevoland is natuur en landschap! Het groene en blauwe karakter van Flevoland maakt veel inwoners trots. Aan de bereikbaarheid van al dat moois (zowel binnen als buiten de steden) valt soms nog wel wat te verbeteren. Daar wil de PvdA zich nadrukkelijk voor inzetten. Het Nationaal Park Nieuw Land (Oostvaardersplassen, Lepelaarsplas, Markermeer en Markerwadden) neemt daarbij een bijzondere plaats in. Dit bijzondere en verrassende natuurgebied biedt een wijds, waterrijk en gevarieerd landschap en is gelegen tussen Almere en Lelystad en dichtbij Amsterdam.

Onder meer door een betere ontsluiting van de Lelystadse en Almeerse poortgebieden zal de toegankelijkheid van de Oostvaardersplassen worden vergroot, zonder daarbij de natuurwaarden te schaden. De Markerwadden zullen worden opengesteld voor het publiek, men kan er met een eigen boot aanmeren of met een veerboot vanuit Lelystad een bezoek brengen. Een klein bezoekerscentrum, een uitkijktoren, wandelroutes en vogelkijkhutten laten de bezoekers kennis maken met dit ecologisch bijzondere gebied. Met recht is hier sprake van Nieuw Land!

Door het grote aanpassingsvermogen van de agrosector in Flevoland vinden nieuwe ontwikkelingen, bedrijfsvormen, technieken en kennis hun weg naar de praktijk. Daarbij spelen de Flevolandse agrarische bedrijven en het agrarisch onderwijs een belangrijke rol als praktijklaboratorium. Met de agrosector en de mede-overheden wordt voor optimale condities voor de landbouw (een vruchtbare bodem, schoon water, een gezond ecosysteem en een goede infrastructuur) gezorgd.

Zeker zijn van een aantrekkelijke, beleefbare en vitale natuur!