13 februari 2019

Milieu, energie en klimaat

Niet alleen groen van aanblik, maar ook groen op het gebied van energie is wat Flevoland in 2030 bereikt heeft. De provincie draait niet alleen op duurzame energie, maar levert die ook aan de rest van Nederland. Dat kan doordat het eigen verbruik aanzienlijk is afgenomen en het opgewekte vermogen aanzienlijk is toegenomen. Flevoland moet, inclusief de ontwikkeling van het luchthavengebied in Lelystad, meer dan energieneutraal zijn. Dit is een topprioriteit en vraagt om een innovatieve en slagvaardige aanpak.

De schoonste duurzame energie is de energie die niet opgewekt hoeft te worden. Daarom stimuleren wij, samen met onze partners in de Flevolandse Energie Agenda, groepen bewoners bij hun gezamenlijke inspanning om te besparen. De PvdA vindt dat de Provincie regionale besparingscampagnes en goed functionerende energieloketten moet stimuleren, zoals het Energieloket Flevoland. Zo komt aardgasvrij wonen binnen handbereik.

Alle Flevolandse woningen die na 2020 worden opgeleverd zijn minimaal energieneutraal. Wij bieden letterlijk ruimte voor energie, overigens zonder het behoud van de landschappelijke kwaliteit uit het oog te verliezen. Inwoners van onze provincie krijgen de gelegenheid te participeren in de energieopwekking. Met bedrijven worden afspraken gemaakt over substantiële vermindering van het gebruik van energie en de mogelijkheden om het zelf op te wekken. De Flevolandse innovaties zorgen er voor dat wij een wereldspeler worden als het gaat om de energietransitie. Wij exporteren niet alleen energie, maar ook kennis op dit gebied.

Als PvdA zijn wij trots op de positie van Flevoland als windprovincie. Dat levert een grote bijdrage aan onze doelstelling om energieleverancier voor Nederland te worden. Tegelijkertijd beseffen wij dat een goede inpassing in het landschap en samenspraak met in- en omwonenden van groot belang is. Wij vinden dan ook dat wij er voor moeten zorgen dat zowel bij zon- als bij windprojecten lokaal eigendom wordt gestimuleerd. Wij streven naar 50% lokaal eigendom, één van de ambities uit het nieuwe Klimaat- en EnergieAkkoord (KEA), eventueel vorm te geven via een eigen (coöperatief) ontwikkelfonds. Voor ons is het belangrijk dat de lokale gemeenschap in staat is om het eigenaarschap op zich te nemen en dat lokale energiecoöperaties met geld en/of kennis gestimuleerd worden.

Zeker zijn van een energieneutrale provincie voor iedereen!

Waar ben je naar op zoek?