Zorgtafel

30 september 2021

Van probleem tot oplossing.

Het startpunt

Door het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen (oktober 2018) kwam de levering van zorg in Lelystad, Emmeloord, Urk en Dronten in gevaar. Reden voor de Provincie om op basis van de door VWS opgestelde “Toekomstverkenning zorg in Flevoland” een toekomstverkenner zorgvisie Flevoland aan te stellen. Dit leidt uiteindelijk tot het instellen van de Zorgtafel Flevoland (oktober 2019) die vanuit het programmaonderdeel “Krachtige Samenleving” wordt gefaciliteerd en ondersteund vanuit het projectbureau voor de Zorgtafel.

Stand van zaken

Inmiddels zijn we twee jaar verder, is de voortgang van de Zorgtafel geëvalueerd en hebben de partners aan de zorgtafel en Provinciale Staten,  (begin dit jaar) het besluit genomen om aan dit project een vervolg te geven in Zorgtafel 2.0.

Ambitie Zorgtafel

Met het omvallen van de IJsselmeerziekenhuizen ontstond er een gat in de zorg voor de Flevolandse burger. Dat ziekenhuis kregen we niet in de volle omvang terug. De zorgtafel is ingericht om met elkaar ook in de nieuwe situatie in Flevoland te kunnen beschikken over een duurzame en complete zorginfrastructuur. Het samen duurzaam en toekomstbestendig inrichten van het zorglandschap in Flevoland staat dus centraal.

Wat is er gerealiseerd en hoe verder

Het eerste dat nodig bleek was het herstel van vertrouwen tussen partijen in de zorg.
Daarmee werd de basis gelegd voor een goede samenwerking in de zorg en werd op tal van punten de dienstverlening verbeterd en beter op elkaar afgestemd.

De Zorgtafel gaat dus vooral over samenwerking en heeft een vijftal ambities:

  • Inwoners ontvangen in een acute situatie zo spoedig mogelijk de juiste zorg op de juiste plek
  • Inwoners met een chronische aandoening ontvangen een samenhangend aanbod aan preventie en zorg
  • Spoedpoli in Lelystad en een spoedpost in Emmeloord.
  • Oudere inwoners kunnen zo lang mogelijk zelfstandig en prettig thuis blijven wonen. Waar nodig ontvangen zij kwalitatief goede en passende zorg en ondersteuning
  • Inwoners met een (tijdelijk) verminderde mentale weerbaarheid ontvangen vroegtijdige ondersteuning en toegang tot kwalitatief goede psychische zorg.
  • Inwoners worden gestimuleerd om vanuit (positieve) gezondheid te komen tot een gezonde(re) leefstijl om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen

Dat heeft geleid tot een aantal resultaten/projecten en een groot aantal ideeën voor verdere verbeteringen in de zorg. Een greep uit de resultaten/projecten:

  • Verbetering geboortezorg (als onderdeel van de acute zorg), door het plaatsen van een ambulancepost in Urk.
  • Tijdelijk verblijf Lelystad, herstel gerichte zorg.
  • OZO-verbind zorg waar 3000 professionals aan deelnemen.
  • Gezondheidscentrum Emmeloord.

In november zal met de partners rondom de Zorgtafel een notitie worden besproken over de toekomst van de Zorgtafel na maart 2022.

Gedeputeerde Jop Fackeldey: “Het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen was bijna traumatisch te noemen. De inwoners van met name Lelystad waren op slag hun vertrouwen in de ziekenhuiszorg kwijt. Het herstel van dat vertrouwen, vertrouwen dat als je wat overkomt je de best denkbare zorg kunt krijgen, is essentieel. Iedereen heeft recht op die zorg. En inmiddels – dankzij de inspanningen van het St. Jansdal en alle andere partners – is dat ook weer zo. De opgave is nu om dat te bewijzen en het vertrouwen weer te laten groeien. Als PvdA-gedeputeerde verantwoordelijk voor de krachtige samenleving voel ik me daar verantwoordelijk voor en draag ik daar graag aan bij”

Willem de Jager (fractievoorzitter PvdA Flevoland) vult aan: “Iedereen heeft recht op dezelfde goede zorg, niet op basis van wie je bent, maar op basis van wat je nodig hebt. Of je op tijd kan worden geholpen mag niet afhangen van waar je woont. Samen zijn we verantwoordelijk dat goede gezondheidszorg voor iedereen bereikbaar en betaalbaar is. Door het wegvallen van de IJsselmeerziekenhuizen dreigde een situatie te ontstaan waarbij toegankelijke zorg niet langer gegarandeerd kon worden, waarmee de kans op uitstel van zorg groter zou worden. Door de inspanningen van de Zorgtafel is een aantal initiatieven opgestart die bij zullen dragen aan een duurzaam en toekomstbestendig zorglandschap.”

De presentatie van 22 september 2021 tijdens de vergadering van Provinciale Staten (commissie EMS) vindt u hier.

Meer weten? Kijk op WEL.