Zeker zijn van goede zorg

Door Willem de Jager op 22 november 2018

De zorg is geen markt. De zorg gaat om mensen. Hun zekerheid op zorg moet altijd boven al het andere staan. De sluiting van het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam en de dreigende sluiting van het MC Zuiderzee in Lelystad laten volgens de PvdA Flevoland dan ook zien wat er mis is in ons zorgsysteem. Zorgverzekeraars en de minister zijn er verantwoordelijk voor dat je zeker kan zijn van voldoende en goede zorg. Ziekenhuizen zijn geen bedrijven en ze mogen daarom niet van de ene op de andere dag gesloten worden.

Een goede gezondheid is waardevol voor ieder van ons, en voor de samenleving als geheel. We willen de gezondheid bevorderen en ziekte bestrijden als het nodig is. We willen een betaalbare zorg voor iedereen. Dat betekent geen eigen risico meer, het beheersen van de kosten voor dure geneesmiddelen en medisch specialisten die in dienst van het ziekenhuis komen. We willen af van de marktwerking, om te beginnen bij de verzekeraars, en geven de macht binnen de zorg terug aan de professionals en de patiënten. Daarom is de PvdA Flevoland voorstander van goede en betaalbare zorg, dichtbij huis. Want naast betaalbare zorg voor iedereen, is bereikbare zorg voor iedereen van belang.

De PvdA Flevoland is dan ook zeer teleurgesteld dat in het doorstart voorstel rondom het MC Zuiderzee geen plaats is voor volwaardige, complexe spoedeisende hulp en acute verloskunde. Ook het feit dat er alleen nog maar behandelingen mogelijk zijn waarbij patiënten na een ingreep dezelfde dag weer naar huis kunnen, is voor ons onacceptabel. Wij doen daarom een nadrukkelijk beroep op de minister en onze vertegenwoordigers om zo snel mogelijk met het St Jansdal en betrokken zorgprofessionals in Lelystad en omgeving in gesprek te gaan en alternatieve mogelijkheden voor complexe spoedeisende hulp en acute verloskunde uit te werken. Deze regio (Lelystad, Dronten, Noordoostpolder en Urk) verdient een volwaardig ziekenhuis!

Willem de Jager

Willem de Jager

Woonplaats: Lelystad E-mail: w.dejager@flevoland.nl Twitter: https://twitter.com/willemdejager67 Biografie: Ik ben bestuurskundige en onderwijskundige en heb een passie voor talentontwikkeling. Als student en docent was ik wetenschappelijk nieuwsgierig en maatschappelijk gedreven. Als wethouder onderwijs, sport, werk en inkomen heb ik laten zien dat ik ideeën kan omzetten in concrete resultaten. Waarom zit je in de Provinciale Staten?

Meer over Willem de Jager