Schriftelijke vragen Oekraïense vluchtelingen

4 maart 2022

De PvdA fractie heeft schriftelijke vragen opgesteld over de Oekraïense vluchtelingen welke in de Staten breed draagvlak hebben gekregen.

Geacht college van Gedeputeerde Staten,

Overeenkomstig artikel 23, lid 1 en 2 van het Reglement van orde stellen de fracties van PvdA, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, CDA, DENK, D66 en SGP de volgende schriftelijke vragen aan het College van Gedeputeerde Staten.

Inleiding

Onlangs hebben de indieners van deze schriftelijke vragen kennisgenomen van de schending van het Handvest van de Verenigde Naties en het internationaal recht.
Vanwege de oorlog die in de Oekraïne is uitgebroken, zijn er momenteel meerdere vluchtelingenstromen naar Europese landen waar Nederland er één van is.
Inmiddels heeft het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA) aangegeven dat zij 2000 opvangplekken gaat realiseren voor Oekraïense vluchtelingen verdeeld over de Nederlandse gemeenten. We zijn ons ervan bewust dat dit onvoldoende is en dat extra opvang voor rekening komt van de gemeentes.
In de provincie Flevoland is er al eerder opvang gerealiseerd voor vluchtelingen bijvoorbeeld uit Afghanistan. En we hebben het vertrouwen dat we met goede samenwerking tussen politiek, samenleving, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven ook deze uitdaging aan kunnen.
De Nederlandse overheid en de Europese Unie pleiten altijd voor de opvang van vluchtelingen in de regio. Als het om de oorlog in Oekraïne gaat, zijn wij als Nederland de regio.

De partijen GL, SP, PvdD, CDA, CU, SGP, DENK en D66 hebben aangegeven mede-indiener te willen zijn.

Monique Dubois (Statenlid PvdA)

Hier vindt u de vragen en de reactie van de Commissaris van de Koning.