PvdA maakt zich sterk voor het MKB

24 april 2020

Op 11 juni 2014 heeft Provinciale Staten besloten tot oprichting van het MKB Doorstartfonds Flevoland. Vanuit dit fonds kunnen leningen worden verstrekt aan MKB ondernemers die kampen met tijdelijke financieringsproblemen. Voor dit fonds is een kredietfaciliteit van € 2.000.000,- beschikbaar gesteld voor de duur van 10 jaar.

Het fonds wordt beheerd door de Kredietbank. Met ingang van 30 juni 2019 mogen echter vanuit het fonds geen leningen meer worden verstrekt. Om het verstrekken van leningen weer mogelijk te maken is een besluit van Provinciale Staten nodig.

Uit de in 2018 uitgevoerde evaluatie blijkt dat het MKB Doorstartfonds meerwaarde biedt. Het hiervoor benodigde bedrag kan echter worden verlaagd, omdat het aantal verstrekte leningen lager is gebleken dan in 2014 was voorzien. Daarom wordt voorgesteld het maximale krediet te verlagen van € 2.000.000,- naar € 650.000,-.

Gedeputeerde Staten stellen voor om een deel van deze vrijval, zijnde € 200.000,- in te zetten voor de stichting MKBDoorgaan.nl. Deze stichting ondersteunt ondernemers die in financiële moeilijkheden dreigen te raken. De drie pijlers van MKBDoorgaan.nl zijn vroegsignalering, het analyseren van de vraag achter de vraag en de ‘warme’ overdracht naar een gespecialiseerde partij.

PvdA Flevoland maakt zich sterk voor het behoud van de stichting. Het betreft een Flevolands initiatief, opgericht in 2014. De stichting heeft in Flevoland inmiddels circa 500 ondernemers geholpen. Ook heeft de stichting in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de vroegsignalering van ondernemers in financiële moeilijkheden en biedt snel en adequaat hulp. Voorkomen is beter dan genezen. De stichting werkt inmiddels landelijk.

“Ik vind het belangrijk dat het fonds aanvullend is op bestaande kredietfaciliteiten. Een lening uit het MKB Doorstartfonds is alleen mogelijk als een bedrijf levensvatbaar is, in financiële problemen verkeert en geen lening kan afsluiten bij een bank of via het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (BBZ). Er is dus duidelijk sprake van toegevoegde waarde”, zegt Willem de Jager (fractievoorzitter PvdA Flevoland).

In haar bijdrage in Provinciale Staten benadrukte Dania Al-Obaidi, woordvoerder Economie PvdA Flevoland, dat ze het belangrijk vindt dat de onafhankelijke en kosteloze dienstverlening aan ondernemers in financiële problemen wordt voortgezet.

“De urgentie van het door het college neergelegde voorstel is duidelijk. Daarnaast staan we ook sympathiek tegenover nieuwe voorstellen vanwege de corona-crisis. Wanneer blijkt dat hiervoor aanvullende provinciale middelen nodig zijn, willen we dit graag via een apart voorstel (met dekking) mogelijk maken”, aldus Dania Al-Obaidi.

Tijdens de vergadering van Provinciale Staten op 22 april bleek dat partijen die in de commissie nog fervente tegenstanders van het voorstel waren, opeens een blanco cheque wilden uitdelen vanwege de corona-crisis. PvdA Flevoland kiest echter liever voor een minder opportunistische aanpak.