Provincie houdt onderwijsklimaat samen met scholen fris

27 februari 2022

We leren ons leven lang. Vanuit die wijsheid blijft de provincie Flevoland haar steentje bijdragen aan een vakkundige lesomgeving. Vanaf het fundament tot aan de nok van het dak. Het SCPO in Lelystad zet de deur graag open. Met brede steun wil de scholenkoepel haar gebouwen vol gezonde energie in balans brengen.

Zelfvertrouwen en talent ontwikkelen

Omringd door een grote groep enthousiaste leerlingen traden Willem de Jager en Cora Smelik elkaar een tijdje geleden tegemoet. Ze zijn zeker geen onbekenden. Als gedeputeerde vormt Cora Smelik een van de vertrouwde gezichten in het College van Gedeputeerde Staten, terwijl Willem de Jager al jarenlang een vaste plaats heeft in de provinciale volksvertegenwoordiging. Maar vandaag benadert hij haar vanuit een heel andere richting. De Jager heeft niet alleen een passie voor politiek, maar wijdt zich ook met overtuiging aan zijn baan binnen het onderwijs. Hij is voorzitter van de Stichting Christelijk Primair Onderwijs (SCPO) in Lelystad, een koepelorganisatie waarbij acht plaatselijke scholen zijn aangesloten. “Ieder kind verdient een kans om zichzelf te ontplooien,” vindt hij. “Als je een kind erkent in zijn eigenheid, krijgt hij of zij het zelfvertrouwen om een talent te ontwikkelen. Op het gebied van kennis, maar ook in sociaal of creatief opzicht bijvoorbeeld. Ook in de samenleving moeten mensen kansen krijgen om ons een fatsoenlijk bestaan te kunnen geven. Veel leraren, agenten en verpleegkundigen lopen momenteel bovendien op hun laatste benen. Dat moet en kan echt anders.”

Gezonde sfeer

In die visie vinden De Jager en Smelik elkaar. Op de drempel van de toekomst en met de schoolgebouwen op de voorgrond. Het zijn gebouwen die de moderne tijd niet allemaal meer even stevig kunnen doorstaan, terwijl een leerzaam leven toch echt op school begint. Daarom leggen De Jager en Smelik tijdens deze ontmoeting de basis voor een duurzame samenwerking. Het SCPO is één van de eerste organisaties die deelneemt aan het Project Duurzame Schoolgebouwen Flevoland. Kleine onderwijsorganisaties in Flevoland krijgen vanuit dit initiatief welkome kennis en kapitaal aangereikt om hun gebouwen in een gezonde sfeer te onderhouden. De provincie heeft namelijk de ambitie om in 2050 geheel energieneutraal te zijn.

Ventilatie

De komende periode nemen De Jager en zijn collega’s dan ook de gelegenheid te baat om de opties van hun organisatie grondig te onderzoeken. Daarbij kijkt De Jager allereerst maar eens aandachtig uit het raam. “We hebben veel te winnen op het gebied van ventilatie, omdat dit tijdens de coronapandemie een heikel onderwerp is gebleken. We hebben op onze scholen al een ventilatiecheck gedaan. Op twee scholen bleek dat de ventilatie in een aantal lokalen beter kan. Daar wordt de ventilatie nu aangepakt. Dat gebeurt door het plaatsen van warmte-terug-win-units (WTW). De warmte van afgevoerde lucht wordt overgedragen aan verse, nog niet opgewarmde lucht. Deze warmte zou anders verloren gaan, maar met WTW-units niet. Zo kunnen we coronaproof ventileren en besparen we op ons energieverbruik.”

Duurzaam plan

Ook buiten de klassenruimtes om blijven de leden van de SCPO nadenken over mogelijkheden om een nieuwe wind op gang te brengen binnen de vier muren van hun scholen. Zij worden begeleid door een professionele adviseur. “We gaan een planning maken die aansluit bij onze ambities en bij ons tempo van verandering,” kondigt De Jager aan. “Alle maatregelen die we zelf kunnen nemen binnen ons gebouw, verwerken wij in een duurzaam plan. Zo bedden we duurzaamheid structureel in binnen ons beheer en onderhoud.”

Leerlingen

Aan het einde van de bijeenkomst in de school komen de enthousiaste leerlingen stralend naast gedeputeerde Smelik staan. De camera klikt. Op de achtergrond kijkt Willem de Jager een poosje later met voldoening op het kleurrijke fotomoment terug. “Met onze leerlingen besteden we ook heel bewust aandacht aan het thema duurzaamheid. We laten zien wat het milieu voor de mens betekent en welke invloed de mens kan hebben op het milieu. Want een beter milieu begint bij onszelf, nietwaar?”

Deelname

De provincie Flevoland deelt die gedachte en moedigt andere scholen in de regio aan om het voorbeeld van de SCPO te volgen. Binnen Flevoland komen 22 schoolbesturen in aanmerking voor het project Duurzame Schoolgebouwen Flevoland. Zij kunnen gebruik maken van ondersteuning en advies op maat om in totaal 53 schoolgebouwen te verduurzamen. Inmiddels hebben zich negen schoolbesturen aangemeld voor het project. Meer informatie over deelname is te vinden op www.flevoland.nl/ontzorgingsprogramma.