Programmabegroting 2020

18 november 2019

De voorliggende Programmabegroting betreft de eerste begroting van de nieuwe bestuursperiode. De doelen en beoogde maatschappelijke effecten zijn opnieuw beschreven voor deze bestuursperiode en zijn onder andere gebaseerd op het Coalitieakkoord ‘Ruimte voor de toekomst’.

Het Coalitieakkoord kan dit jaar gezien worden als de vervangende Perspectiefnota. Wij hebben als PvdA onze handtekening gezet onder dit akkoord en zijn van mening dat hiermee de goede lijnen zijn uitgezet voor de nabije toekomst van Flevoland op het gebied van economische ontwikkeling, ecologie/duurzaamheid en krachtige samenleving. Wij kunnen ons dan ook goed vinden in de vertaalslag vanuit het Coalitieakkoord naar deze Programmabegroting.

Een solide meerjarenbegroting

Financieel gezien presenteert Gedeputeerde Staten (GS) een solide en sluitende meerjarenbegroting. De ambities in het Coalitieakkoord overstijgen echter de (incidentele) financiële middelen van dit moment. Op onderdelen zijn deze ambities daarom nog niet altijd verwerkt in deze begroting. We zien dan ook graag nadere voorstellen van GS tegemoet om die ambities nader in te vullen en uit te werken in samenspraak met PS.

Flevoland, ruimte voor de toekomst

Niet voor niets luidt het motto in de komende bestuursperiode: ‘Flevoland, ruimte voor de toekomst’. De jonge samenleving in Flevoland is nog niet af en vanuit de samenleving doen zich nieuwe opgaven voor. We vragen het college daarom om open te staan voor nieuwe initiatieven en om ruimte te bieden om samen de maatschappelijke opgaven op te pakken. Ruimte voor de toekomst van Flevoland staat echter niet op zich. We zijn onderdeel van een groter geheel en nemen dan ook onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan nationale opgaven.

Veel van deze opgaven overstijgen de duur van deze bestuursperiode. Ons kompas is daarom de omgevingsvisie ‘FlevolandStraks’ (2017), die doorkijkt tot aan 2030. Deze omgevingsvisie schetst welke opgaven tot 2030 een grote invloed zullen hebben op onze provincie. Op dezelfde voet doorgaan is volgens ons geen begaanbare weg. De komende tijd krijgen we te maken met diverse transities en transformaties op bijvoorbeeld het gebied van energie, verduurzaming, landbouw en mobiliteit. Belangrijke strategische opgaven zijn voor ons Landbouw Meerdere Smaken, Duurzame Energie, Krachtige Samenleving (o.a. toekomstbestendige ziekenhuis-zorgstructuur) en Circulaire Economie.

Naast “hardware” ook “software”

We zorgen niet alleen voor de ‘hardware’ van de provincie, maar investeren ook in de ‘software’. De PvdA vindt het goed dat GS aan de slag wil gaan met de verhoging van de arbeidsparticipatie en de beschikbaarheid van goed opgeleide werknemers. We zien dan ook uit naar nieuwe initiatieven en voorstellen vanuit de Human Capital Agenda. We investeren daarnaast in de maatschappelijke betrokkenheid van de inwoners bij deze provincie. Ook de gezondheid van de Flevolanders willen we bevorderen door in te zetten op een krachtige samenleving en aandacht te besteden aan een gezonde en sportieve leefstijl.

Financiële positie

De financiële positie van de provincie is goed. De door het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten voorgeschreven financiële kengetallen laten zien dat de provincie over een goede financiële positie beschikt. Dit komt overeen met de door Deloitte opgestelde financiële diagnose. De dekkingsgraad en het weerstandsvermogen zijn stabiel. De risico-inventarisatie is geactualiseerd en het risico-profiel is ten opzichte van de Jaarstukken 2018 gedaald van € 16,5 mln. naar € 10,9 mln. Per saldo bedraagt de weerstandsratio 1,2 (was 1,4). Deze bevindt zich daarmee aan de onderkant van de bandbreedte van 1,1 tot 2,0, zoals vastgelegd in de nota Reserves en voorzieningen 2015-2019.

Tenslotte is de nota Reserves en voorzieningen geactualiseerd. Deze nota geeft een helder beeld van wie wanneer waarover beslissingsbevoegd is. Naar het oordeel van de PvdA komt het budgetrecht als één van de sterkste instrumenten in handen van Provinciale Staten hiermee niet in het geding. Met de vaststelling van de Programmabegroting 2020 stemmen wij dan ook tevens in met het bestedingskader voor de gedelegeerde reserves.

Willem de Jager, fractie PvdA Flevoland