Opvang alleenstaande kinderen kamp Moria

29 mei 2020

Rond de 40.000 vluchtelingen zitten vast op de eilanden van Griekenland. De mensen leven daar in kampen waar het zeer onhygiënisch is. Waar ze, in de modder, dicht op elkaar verblijven en dus geen enkele privacy hebben.

Op 16 maart stond het vluchtelingenkamp Moria in Lesbos voor de tweede keer in brand. Hierbij kwam een kind om het leven. Het is dus een zeer onveilige plek om te verblijven.

Het coronavirus kent geen grenzen waardoor het nu ook de vluchtelingenkampen heeft bereikt. Het risico op verspreiding is, door gebrek aan hygiëne, erg groot. Er is geen zeep, geen warm water en vaak is er slechts 1 kraan voor ongeveer 1300 mensen. Ook is het onmogelijk om afstand van elkaar te houden.

Kinderen zonder ouders lopen daar veel gevaar en zijn een heel kwetsbare groep. Veel hulporganisaties waaronder De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en Jeugdartsen Nederland, Artsen zonder grenzen en Vluchtelingenwerk hebben hun zorgen geuit over de kinderen in deze kampen. Ze praten niet meer, hebben nachtmerries, zijn ziek en sommige denken ook aan zelfmoord. De kinderen slapen buiten op stukken karton of slapen in een tent met onbekende mensen. Deze kinderen lopen een groot risico om misbruikt te worden.

Minister Michalis Chrisochoidis van Griekenland heeft de EU gevraagd voor hulp om deze kinderen op te vangen. Inmiddels hebben 12 van de 27 Europese landen aangegeven dat ze een deel van deze kinderen een veilig thuis willen bieden. Nederland zit er helaas niet tussen! Het kabinet moet zich schamen dat ze kinderen zo aan hun lot overlaten en niet solidair zijn met haar buurlanden zoals Duitsland, Luxemburg en België. Het zijn onschuldige kinderen! Ook zij verdienen het om weer een normaal bestaan te hebben en weer te kunnen praten en lachen. Om goede verzorging te kunnen krijgen en beschermd te worden.

Op woensdag 27/05/2020 heeft de PvdA samen met GroenLinks, Denk, CDA, PvdD, D66, ChristenUnie en SP een motie vreemd ingediend. Met deze motie wilden wij het college vragen om de oproep van de Flevolandse gemeenten (en 50 andere gemeenten in Nederland) voor het opnemen van 500 alleenstaande weeskinderen bij gastgezinnen te ondersteunen en er bij het kabinet op aan te dringen de komst en vestiging in Nederland mogelijk te maken

Helaas heeft deze motie het, ondanks brede steun van GroenLinks, PvdA, CDA, DENK, PvdD, D66, SP, ChristenUnie en SGP, niet gehaald. Met de stemmen van FvD, VVD, PVV en 50Plus tegen staakten (20 voor en 20 tegen) de stemmen.

Dania Al-Obaidi (Statenlid PvdA-Flevoland)