24 maart 2014

NL Doet: Met de pootjes in de klei!

Het afgelopen weekend stond heel Nederland in het teken van vrijwilligerswerk door de landelijke actie NL Doet. Traditiegetrouw zocht de provinciale Statenfractie ook dit jaar naar een mooie activiteit om haar steentje bij te kunnen dragen. Dit jaar viel de keuze op het uitvoeren van klussen voor Stichting de Vrolijkheid bij het Asielzoekerscentrum in Almere. Mozaïeken, houten kubussen maken, koken en kussens naaien; de hele fractie zette zich vol in!

Stichting de Vrolijkheid in Almere zet zich in voor jongeren in het Asielzoekerscentrum in Almere. “Jongeren in azc’s zijn mensen met talenten, mogelijkheden en kansen. Op zoek naar een plek in de wereld, naar hun eigen identiteit.  Stichting de Vrolijkheid werkt vanuit de wens in de omgeving van het kind de structurele mogelijkheid te bieden iets positiefs te doen, om kind te kunnen zijn, om zich te kunnen uiten zonder taal.” Speciaal voor NL Doet meldde De Vrolijkheid verschillende klussen aan, waarbij ze hulp van vele vrijwilligers konden gebruiken.

Met een vroege start op de zaterdagochtend verzamelde de fractie zich vol enthousiasme om 10u bij ‘De Vrolijkheid’. Met een bont gezelschap van begeleiders, bewoners, leerlingen van de International School Almere en andere geïnteresseerden werden de verschillende klussen verdeeld. Naast het kleien van vormen voor de mozaïek wand, alsmede het mozaïeken zelf, waren er ook klussen waar zwaarder geschut voor nodig was. Speciaal voor de muziek en theateractiviteiten van De Vrolijkheid was er behoefte aan verschillende houten zitkubussen en kledingrekken voor de theaterkostuums. Links en rechts werden snel nog thuis gereedschappen opgehaald om gezamenlijk in één dag zo veel mogelijk kubussen te kunnen fabriceren.

Voor het fijnere werk was één klus volledig gericht op het maken van kussens en dekens voor de voorleeshoek. Op basis van tekeningen van de kinderen van het Azc, of op basis van eigen fantasie werden de meest prachtige kunststukjes op de lappen stof genaaid. Daarmee ontstond aan het einde van de dag een bont gezelschap van kussens en dekens waar de kinderen in het Azc nog lang van kunnen genieten.  Speciaal voor de inwendige mens werd, onder begeleiding van een inwoner van het Azc, een heerlijke internationale lunch voorbereid. Die door de fractie uiteraard van harte werd genuttigd!

De deelname aan NL Doet in het algemeen, en het werken voor stichting De Vrolijkheid in het bijzonder, was voor de fractie een meer dan aangename invulling van de vrije zaterdag. Niet alleen het daadwerkelijk met de ‘pootjes in de klei’  fysiek klussen uitvoeren. Maar meer nog zorgde de saamhorigheid binnen en buiten de fractie en het kunnen bijdragen aan een hartverwarmend initiatief voor een positieve energie bij de Statenleden. We weten het zeker: volgend jaar doen we weer mee!

Wilt u meer weten over het werk van De Vrolijkheid? Kijkt u dan op de website van de stichting.

Wilt u meer weten over NL Doet? Kijkt u dan op de website van het landelijk initiatief.