Door op 1 juni 2014

Jaarrekening Provincie Flevoland

In mei legt GS de jaarrekening van het voorgaande jaar voor aan Provinciale Staten. Verantwoording dus over hetgeen in 2013 gedaan is. Daar was over de gehele breedte van de Staten veel lof over (behalve de PVV natuurlijk, maar die doen uit gewoonte negatief en dit jaar zelfs vrij weinig). Onze gedeputeerde, Marc Witteman, oogst steeds meer lof, in ieder geval voor dit deel van zijn portefeuille.

Toen hij in 2011 het onderwerp financiën overnam van de VVD, was de provincie niet “in control”. Er werd meer geld uitgegeven dan er binnen kwam en, wat nog erger was, de ingebouwde mechanismen om het geheel van uitgaven te beheersen, werkte niet – of onvoldoende.

Inmiddels heeft Marc het wel op orde, Niet alleen heeft hij keurig het collegeplan uitgevoerd. Dat plan ging er van uit dat er bezuinigd moest worden, omdat de provincies miljoenen minder zou gaan ontvangen. Bijna 18 miljoen is er bezuinigd. Dat betekend dat we op onze PvdA-wensen, die vooral in het onderwerp “samenleving” lagen, veel hebben moeten inleveren. Maar naast die forse bezuinigingen is ook de beheersing steeds verder toegenomen.

Dit jaar meldde de accountant – die ieder jaar de jaarrekening voor PS van een commentaar en een toelichting voorziet – dat de interne controle meer en meer vanzelfsprekend zijn geworden.

Marc Witteman is klaar in deze portefeuille. Daar is een ieder het over eens.