HET MOET ECHT EERLIJKER!

19 januari 2021

Vergroening van Europese Landbouwsubsidies.

Om bestaanszekerheid te realiseren voor toekomstige generaties zijn we hun verschuldigd om een schonere planeet aan hen over te dragen. Dat bereiken we door volledig in te zetten op het behalen van de maatregelen van het klimaatakkoord in Parijs om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Het behalen van deze doelstellingen is cruciaal om de catastrofale opwarming van de aarde in 2050 te beperken tot max. 2 graden en het liefst 1,5 graad. Daarbij bestaan dus geen heilige koeien, zelfs niet als het gaat om de Europese landbouwsubsidies (een fossiel dat al decennia lang bestaat en een van de grootste oorzaken is van milieuvervuiling door intensieve landbouw). Voor een eerlijke toekomst moeten we liever gisteren dan vandaag de EU Landbouwsubsidies vergroenen waarbij goedwillende agrariërs in Flevoland en elders er niet op achteruit gaan met hun inkomen. Daarom heb ik namens de PvdA Statenfractie Flevoland de onderstaande schriftelijke vragen gesteld.

“Het is niet te laat”: oproep voor een eerlijke en duurzame verdeling van Europese Landbouwsubsidies

In het coalitieakkoord van Flevoland, Ruimte voor de Toekomst wordt de agrarische sector gestimuleerd om stappen te zetten richting een kringlooplandbouw met de nadruk op zuinig gebruik van grondstoffen en minder belasting van klimaat, natuur en milieu. Zo kunnen we gezamenlijk werken aan de transitie naar een landbouw die economisch rendabel is, bijdraagt aan een duurzame voedselvoorziening en biodiversiteit in stand houdt. Deze constatering wordt breed gedragen getuige onder meer de Europese Green Deal en landbouw minister Schouten in haar visie ‘naar een kringlooplandbouw’. Het streven is een vitale landbouw zonder schade aan mens, dier, natuur, biodiversiteit die bijdraagt aan een gezonde leefomgeving.

Momenteel wordt in Europa onderhandeld hoe voor de komende zeven jaar bijna 400 miljard EU landbouwsubsidies wordt verdeeld. In het huidige systeem wordt inkomenssteun vooral toegekend op basis van de hoeveelheid grond of dieren die iemand bezit. De huidige systematiek houdt een falende markt in stand en zorgt ervoor dat de landbouwsector met de rug tegen de muur staat en de transitie naar een ‘duurzame kringlooplandbouw’ vrijwel onmogelijk wordt gemaakt.

Vanuit heel Europa en op alle niveaus trekken organisaties, ngo’s[i] en overheden bij de Europese commissie aan de bel[ii]. Ook regio’s en deelstaten slaan alarm. Zo hebben Duitse deelstaatministers in een gezamenlijk brief een oproep gedaan aan de EU commissie[iii] met het verzoek dat het nieuwe gezamenlijk Europese Landbouwbeleid meer oog moet hebben voor de transitie naar duurzame en natuur inclusieve landbouw. Daarmee hebben de uitvoerende overheden armslag om te werken aan de opgaven zoals stikstof, bodemdaling, water-, bodem-, en luchtkwaliteit, biodiversiteit, natuurbeleid, gezonde leefomgeving, korte ketens en klimaatbeleid.

Bovenstaande leidt tot de volgende vragen:

  1. Bent u bekend met de oproep van de Duitse deelstaatministers aan de Europese commissie inzake de Europese Landbouwsubsidies?
  2. Bent u het eens dat de huidige toekenningssystematiek inzake het Gemeenschappelijk Landbouwsubsidiebeleid de transitie naar een toekomstbestendige en duurzame landbouwsector- zoals ook wordt geschetst in het visiedocument “Landbouw meerdere smaken” onmogelijk maakt?
  3. Bent u bereid om het signaal van de Duitse deelstaatministers te ondersteunen en dit of te wel in IPO-verband de EU-commissie aan te schrijven of dit signaal via minister Schouten af te geven?
    • Zo ja, kunt u aan de Staten aangeven hoe u dat gaat vormgeven. Zo nee, waarom niet?

Abassin Nessar (burgerstatenlid PvdA Flevoland)

[i] https://www.kingofthemeadows.eu/statement-glb/
[ii] Open-letter-on-CAP-and-Green-Deal_final.pdf (foodpolicycoalition.eu)
[iii] https://nachhaltigkeitsbeirat.brandenburg.de/sixcms/media.php/9/20-11-13%20Letter%20federal%20ministers%20Germany%20concerning%20CAP%20trialogue%20negotiati ons.pdf