Gesprek met gedeputeerde Jop Fackeldey over de energietransitie.

14 maart 2019

Jop, vandaag zijn de cijfers van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) en het CPB (Centraal Planbureau) rond het klimaatakkoord bekend geworden. Wat is je eerste indruk?

De cijfers stemmen mij hoopvol, maar er is nog veel werk aan de winkel. In de media is men niet optimistisch dat de doelstellingen worden gehaald. Ik ben daar optimistischer over, maar het wordt wel aanpoten. De kosten voor de overheid lijken binnen de perken te blijven, wel maak ik mij zorgen over de gevolgen voor de portemonnee van de burgers. Voor de PvdA is de betaalbaarheid (niemand mag in armoede vervallen) voor de burgers van cruciaal belang. Daarnaast zijn uitvoerbaarheid en haalbaarheid belangrijke aandachtspunten.

Waar valt de grootste winst te behalen?

De verduurzaming van de energieproductie kan een zeer belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de doelstellingen. In Flevoland hebben wij daar veel ervaring mee, De PvdA zou daar, vanuit Gedeputeerde Staten, ook in een volgende periode graag aan bij willen dragen. Tegelijkertijd zien zowel op kleinere als op grotere schaalt innovatie. Een aardgasloze wijk in Nagele en zonnecellen in dakpannen op Urk. Daarnaast draagt de Maxima-centrale van Engie (de meest duurzame van Nederland) daar met grote investeringen in vernieuwing aan bij.

Hoe wil je dat doen?

We moeten het samen doen, de rol van de Provincie is om alle partijen bij elkaar te brengen middels de Flevolandse Energie Agenda. Wij hebben nog 31 jaar om dit daadwerkelijk te realiseren, dat moet lukken!

Wat is voor de PvdA daarbij van belang?

Dat wij er met elkaar voor zorgen dat er ruim voldoende draagvlak is voor de energietransitie en daarmee willen werken aan een beter klimaat. Dat is de enige weg naar succes, De PvdA wil het draagvlak, door een eerlijke verdeling van lusten en lasten, zo optimaal mogelijk maken. Zowel de zetelverdeling in de provincies als in de Eerste Kamer zijn daarbij van belang. Ik zou het een voorrecht vinden om een bijdrage te mogen leveren aan het laatste zetje tot succes.