Persoonlijke verklaring

27 april 2019

Onze fractievoorzitter en lijsttrekker Willem de Jager en ik hebben als onderhandelaars moeten concluderen dat Forum voor Democratie en PvdA in Flevoland niet samen in een college gaan zitten.

En dat vraagt om een verklaring, ook van mij persoonlijk.

Dit paasweekeinde was ik aan het lezen in Het labyrint der geesten van Carlos Ruiz Zafon. Daarin stond de volgende dialoog: “Helemaal op de verkeerde weg bent u niet. Ik ben in mijn leven nog nooit op de verkeerde weg geweest. Het probleem in ons geliefde land zijn de wegen, niet de wandelaars.

Toen wij op 12 april gebeld werden door de informateur zijn wij bewust een weg ingeslagen, waarvan wij wisten dat die hobbelig en moeilijk begaanbaar zou worden. Want al kunnen wij met FvDF, zo bleek ook uit dat telefoongesprek, op programmatisch gebied best ver komen, wij kunnen er niet omheen dat het moreel kompas van in ieder geval het landelijke Forum anders afgesteld staat dan dat van ons.

Thierry Baudet doet wat mij betreft aan de lopende band de meest vreselijke uitspraken waar ik eigenlijk niets mee te maken wil hebben. Dat is niet omdat hij te rechts is of te ijdel. Het wegzetten van een meisje dat voor haar opvatting uit mag komen in het Europees parlement als vroegrijp ‘Alice Miller syndroom’ en ‘narcistisch puberteitsperikel’ was de laatste illustratie van een volstrekt gebrek aan moreel kompas, bovenop de al bekende en zo vaak aangehaalde teksten. Daar kan ik niet mee uit de voeten. Omdat ik als sociaal-democraat geloof in solidariteit en in een sociale, fatsoenlijke, eerlijke politiek voor iedereen.

Ik heb lang gedacht dat wij daar uit zouden kunnen komen. Want immers, wat en wie is FvDF ? Hoe staan zij in het leven ? Wat is haar morele kompas? En kunnen wij die kompassen zo afstellen dat ze gezamenlijk de goede kant voor Flevoland op wijzen?
Dat hebben wij geprobeerd. Daar hebben wij een basisverklaring voor opgesteld. Daarom hebben wij forum niet vooraf uitgesloten of ons uit de onderhandelingen teruggetrokken zoals dat in andere provincies wel gebeurde.

Wij hebben langdurig, intensief en constructief gesproken. Het was echt een goed gesprek gisterenavond (woensdag 24/4). Maar de landelijke schaduw blijft over de Flevolandse weg heen reiken.

Het is dus niet gelukt. De weg is voor ons niet te bewandelen, want de wandelaars krijgen hun moreel kompas niet gelijk gericht. Ik vind dat ontzettend spijtig, maar uiteindelijk kunnen wij, kan ik toch alleen maar mijn eigen morele kompas volgen. Ook als dat betekent dat wij niet mee kunnen besturen, hoe graag wij dat ook willen.

Jop Fackeldey