Flevoland treedt toe tot de Statiegeldalliantie!

Door Peter Pels op 26 juni 2018

Dankzij een motie van de PvdD en PvdA die op woensdag 20 juni een meerderheid in de Statenvergadering heeft gehaald zal de provincie Flevoland zich aansluiten bij de Statiegeldalliantie. De Statiegeldalliantie roept de regering op om statiegeld in te voeren op PET flessen en blikjes. Deze flesjes en blikjes zorgen momenteel voor zo’n 40% van het volume van het zwerfafval.

Nederland zou, als de regering kiest voor het invoeren van deze maatregel, zeker niet het eerste land zijn dat hiertoe overgaat. Landen als Duitsland, Noorwegen en Denemarken al een statiegeldsysteem hebben voor kleine flessen en blikjes, met als gevolg dat het aandeel van flesjes en blikjes in het zwerfafval sterk is verminderd.

Meer recycling van PET en blik dragen bij aan de grote ambities op het gebied van de circulaire economie. Daarnaast wordt door efficiënt gebruik van grondstoffen minder CO2 uitgestoten en minder afval verbrandt. Bovendien zorgt een statiegeldsysteem voor restafval van hogere kwaliteit en kan daardoor met hogere opbrengst gerecycled worden.

Meer informatie over de Statiegeldalliantie is te vinden op https://statiegeldalliantie.org.

Peter Pels

Peter Pels

Woonplaats: Lelystad E-mail: p.pels@flevoland.nl Twitter: https://twitter.com/ptjpels Biografie: Ik ben vader van drie kinderen en woon in Lelystad. Als geboren en getogen Flevolander voel ik mij zeer betrokken bij de provincie. Ik heb mijn jeugd doorgebracht in Dronten. Ik woon in Lelystad en werk in Almere bij het Flevoziekenhuis als hoofd communicatie. In mijn vrije tijd

Meer over Peter Pels