Extra aandacht voor wie kwetsbaar is op de arbeidsmarkt

26 mei 2021

De coronacrisis treft veel werkenden. Maar sommige groepen lopen meer risico op langdurige werkloosheid en financiële problemen. Denk aan jongeren die willen beginnen of net zijn begonnen met werken, mensen met een migratieachtergrond of met een arbeidsbeperking. Velen hiervan hadden voor de crisis uitbrak al een achterstand op de arbeidsmarkt.

Denktank Coronacrisis

De Denktank Coronacrisis roept op om deze kwetsbare groepen niet achteraan in de rij te laten belanden. In het kennisdocument ‘Neem iedereen mee: Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt’ dat op 10 december 2020 is gepubliceerd, staan zeven aanbevelingen.

“De coronacrisis raakt ons allemaal. Maar voor de één zijn de gevolgen groter en langduriger dan voor de ander. Laten we vooral die mensen niet vergeten die extra ondersteuning nodig hebben om aan het werk te komen en te blijven, zodat ook zij vertrouwen kunnen houden”, zegt Mariëtte Hamer, voorzitter SER.

De belangrijkste aanbeveling is: neem iedereen mee, ook de achterhoede. Het algemene beleid zet in op zoveel mogelijk mensen aan het werk helpen en houden. Voor kwetsbare groepen is specifieke aandacht nodig. De groepen zijn heel divers en daarom varieert ook de benodigde aanpak. Er kan bijvoorbeeld worden gedacht aan job-coaching op afstand of extra taallessen en digitale vaardigheden voor statushouders en laaggeletterden.

De tweede aanbeveling: streef ook nu een inclusieve arbeidsmarkt actief na. Het blijft belangrijk om de waarde van diversiteit in bedrijven te benoemen. Een meer divers bedrijf is aantoonbaar succesvoller op de lange termijn.

Moties PvdA Flevoland

PvdA Flevoland onderschrijft de constateringen en aanbevelingen van de Denktank en heeft in Provinciale Staten Flevoland extra aandacht gevraagd voor wie kwetsbaar is op de arbeidsmarkt. Ook hebben we blijvende aandacht gevraagd voor een inclusieve arbeidsmarkt waarop iedereen mee kan doen, ook in of direct na crisistijd.

Daarom heeft Abassin Nessar namens PvdA Flevoland twee moties ingediend bij de behandeling van de Perspectiefnota. In een motie is aan het college gevraagd om te onderzoeken of een ‘kwetsbare groepen coronadashboard’ voor Flevoland van toegevoegde waarde kan zijn. In een andere motie is aan het college gevraagd om te onderzoeken hoe een meer inclusieve arbeidsmarkt, met name in de publieke sector, in Flevoland gestimuleerd kan worden.

Voor een sterk en sociaal Flevoland

Verder wil de PvdA benadrukken dat we trots zijn op hoe Flevoland zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Vanuit het niets is een gevarieerde samenleving opgebouwd. Maar het is nu tijd om nieuwe keuzes te maken voor een volgende fase.

Om perspectief te bieden aan de huidige en toekomstige inwoners wil de PvdA bijdragen aan de aanpak van de grote (landelijke) opgaven. Hierbij willen we onze inwoners laten meedenken en meeprofiteren.

Flevoland staat voor een aantal grote opgaven. Deze opgaven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Woningen, voorzieningen, infrastructuur (boven- en ondergronds) gáán over energie, grondstoffen, klimaatbestendigheid, natuur, biodiversiteit en stikstof. Én over werkgelegenheid, sociale cohesie, gezondheidszorg, brede welvaart en de kwaliteit van de leefomgeving.

Willem de Jager, fractievoorzitter PvdA Flevoland