Regionale Energie Strategie (RES)

10 september 2019

Wat is de RES?

Een regionale energiestrategie (RES) is een gezamenlijke aanpak van gemeenten, waterschappen en provinciebesturen om de energietransitie in hun regio te versnellen. In ons geval is dat de provincie Flevoland. Het doel van de regionale energiestrategie is te komen tot een zorgvuldige keuze voor en ruimtelijke inpassing en uitvoering van de energietransitie voor de realisatie van de afspraken in het klimaatakkoord. Duurzame energieopwekking, besparing van energieverbruik en de bouw van energie- en warmte-infrastructuur staan daarbij centraal. De RES is voor veel Flevolanders ingrijpend in ruimtelijk, financieel en sociaal opzicht. De transitie brengt zichtbare ingrepen in de fysieke leefomgeving met zich mee, bijvoorbeeld door de komst van windmolens of zonneparken. Van gemeenten en inwoners wordt verwacht dat ze wijken aardgasvrij maken. Een deel van de rekening voor bijvoorbeeld het verbouwen van huizen en vervangen van keukenapparatuur zal bij inwoners zelf komen te liggen.

Wat vinden wij?

De startnotitie RES vormt het begin van een belangrijke en voor veel Flevolanders ingrijpende transformatieopgave die wezenlijk is om de toekomst van onze planeet te garanderen voor de huidige en toekomstige generaties. De PvdA, van oudsher een optimistische partij, omarmt de ambitieuze doelstellingen die zijn benoemd in de startnotitie. Een ambitie die ertoe leidt dat de provincie Flevoland voorloper kan zijn in energieneutraliteit en in de toekomst zelfs goedkopere energie levert aan haar inwoners.

Voor de PvdA staat het uitgangspunt overeind dat de aanpak van de klimaatopgaven, waaronder de RES, haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar moet zijn. We zullen alle RES-en toetsen aan deze uitgangspunten.

De PvdA heeft echter wel enkele vragen en opmerkingen over het sociale karakter van de betaalbaarheid en uitvoering. Betaalbaarheid definiëren wij niet alleen in kostenreductie maar zien wij ook in het licht van lagere energierekeningen in de toekomst voor inwoners van Flevoland en met name de huishoudens die langs de kant staan.

  • In dat verband zou ik het college willen vragen om de doelstelling van woonlastenneutraal als een belangrijk aandachtspunt te bespreken met Flevolandse gemeenten (omdat die leidend zijn in de gebouwde omgeving) en daarover de staten te informeren.

In de startnotitie lees ik niet duidelijk, bijvoorbeeld bij de uitgangspunten, dat de energietransitie met de aanpak RES een nieuw economisch model zou kunnen inluiden met bijvoorbeeld nieuwe en groene banen voor Flevolanders. Daarbij zou ook gekeken kunnen worden naar een goede match tussen het onderwijs (mbo en hogeschool) en de “groene banen” van de toekomst. Deze punten kunnen wat ons betreft in deze notitie benadrukt worden. Ik zie graag een reactie van het college.

Uitvoering en Participatie:

De RES is een complex dossier en wordt ook veelal gezien als een ontoegankelijk thema voor onze inwoners terwijl de resultaten van energieopwekking en warmtetransitie juist voor onze inwoners zo ingrijpend zijn. De PvdA wil graag benadrukken dat uitvoering hand in hand gaat met het creëren van draagvlak door samenwerking met burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. We moeten te allen tijde voorkomen dat de implementatie van de RES en klimaatopgave in brede zin wordt gezien als een bestuurlijk en technisch inhoudelijk feestje van de ambtenarij. In de governancestructuur van de Flevolandse Energie Agenda (FEA) zien wij dat daarvoor enkele werkgroepen bestaan.

  • Ik wil het college daarom vragen om bij de concept-RES duidelijk inzichtelijk te maken dat bij het opstellen verschillende groepen inwoners, dus ook de “afhakers” betrokken zijn geweest
  • Hoe wordt er in het RES-proces rekening gehouden met de directe inbreng van jongeren?
  • Kan het college onderzoeken of het toevoegen van een jongerenpanel in de governancestructuur van de RES tot de mogelijkheden behoort? Wij doen dit tenslotte met name ook voor hen en voor toekomstige generaties.
  • Ik mis ook nog de participatie van particulieren in projecten. Dat is toch niet alleen voorbehouden aan bedrijven?

Tot slot, zou de PvdA in het kader van creëren van draagvlak en transparantie het college willen verzoeken om communicatie en voorlichting tot een speerpunt te maken, meer dan in het verleden op is ingezet vanuit de FEA. Dat zou uiteraard samen met gemeenten en het waterschap gecoördineerd kunnen worden!

Voor vragen en/of opmerkingen kun je mailen naar Abassin Nessar via [email protected].